De Dag van de Ouderen

Dag van de Ouderen is een dag waarop in de gemeenten Rheden en Rozendaal door senioren aan senioren rond een zorgvuldig gekozen thema een buitengewone dag wordt aangeboden, met bijzondere genodigden zoals een landelijke politicus of een bij het onderwerp betrokken hoogleraar. De editie van 2017 vond plaats op maandag 2 oktober in Zalencentrum Theothorne te Dieren. Het thema van dit jaar luidde: “Moet ik de dokter bellen”. Hieronder een verslag.

Download de PowerPoint-presentatie Download de leesversie (Word-document)

Grijnzend grijs

Na de opening van wethouder Anton Logemann, die vertelt hoe hij het ouder worden persoonlijk ervaart, is het de beurt aan klinisch geriater Marja Jellesma. “Als je ouder wordt gaat alles slechter, behalve het vergeten, dat wordt beter.” Een gelach stijgt op. Tijdens haar verhaal zoekt Marja vaak de interactie op en dat wordt erg gewaardeerd. Ze geeft aan dat het van belang is dat een ieder voor zichzelf kan aangeven wat kwaliteit van leven is. “Sommige dingen heb je niet in de hand, maar veel dingen kun je nog heel wat aan doen.” Haar advies luidt dan ook: gebruik medicijnen alleen als het moet, niet omdat het kan!

 

‘Walking football’

Daarna verschijnen er drie sportieve dames op het podium: beweegcoaches Manon, Marjan en Hayke. Een beweegcoach is iemand die op afspraak uitzoekt welke activiteiten bij een specifieke situaties passen en koppelt mensen ook aan elkaar via beweegactiviteiten. “Niet alleen het fit blijven maar ook sociale contacten zijn belangrijk”, benadrukt Marjan. Er worden veel laagdrempelige beweegactiviteiten georganiseerd in gemeente Rheden. Heeft u bijvoorbeeld ooit gehoord van ‘walking football’? Dat is een variant van voetbal die erg goed past bij een fase waarin botten en spieren meer gaan protesteren. Beweegcoach Hayke vertelt dat ze graag ‘een stok achter de deur willen zijn’ voor de mensen. Wat ook belangrijk is: de begeleiding van de beweegcoaches is helemaal gratis.

 

De sportiefste vrouw van de gemeente Rheden

Zo wordt MBVO docente Gerrie van Beek aangekondigd, terwijl ze behendig richting podium stormt. Enthousiast en onvermoeibaar doet ze haar oefeningen voor, waarbij ze ook uitlegt wat voor effect dat heeft op, bijvoorbeeld, je wervelkolom. ”Erg handig voor die keukenkastjes thuis”. Of voor het trainen van de bovenbeenspieren: even een aantal seconden boven de stoel te blijven hangen voordat u gaat zitten. Gerrie vervolgt haar workshop met een geheugenoefening, waarbij ze de mensen vraagt om een reeks handelingen in een bepaalde volgorde uit te voeren – en dus te onthouden. Later legt ze uit dat het goed werkt tegen dementie.

Het moge duidelijk zijn: interactiever dan dit kan het niet meer worden vandaag

 

“Als u niet in staat bent om mee te dansen dan moet u maar mee klappen”

Na de gratis lunch is het tijd voor kornetspeler Robert Duis en zijn Blue River Jazz Band. Ze brengen repertoire uit ‘the roaring twenties’. De in Doesburg woonachtige Duis is erg gevat in zijn praatjes tussendoor, wat zorgt voor een informele en ontspannen sfeer in de zaal. En wanneer hij zelf niet speelt geeft hij vanuit zijn stoel het ritme aan. Af en toe wijst hij naar het instrument dat de volgende solo gaat spelen (“Trombone!”). “Het volgende nummer heet ‘Struttin’ With Some Barbecue. Verder heb ik geen flauw idee waar het over gaat”. Na een korte sappauze gaat de band verder met de klassieker ‘All of Me’ en wordt er vooraan zelfs eventjes gedanst.

 

Dag van de Ouderen is een project van Stichting STOER en wordt ieder jaar georganiseerd door Lokaal Comité Dag van de Ouderen in de gemeenten Rheden en Rozendaal. Wilt u meer weten over dit project? Neem dan contact op met onze coördinator Hermien Marsman.